Jak opravit podlahu na chalupě

Když se hovoří, co je tím hlavním v domě, tak vedle základů je to určitě podlaha. Bez ní se zkrátka neobejdeme a její vady nelze přehlížet. Podlaha je ale vedle oken také asi nejvíce namáhanou částí domu, voda svrchu i zespoda.

Nemožnost vysychání, tlaky shora, myši a plísně zdola, takže se nelze divit, že se nám někdy propadne. A pak zjišťujeme, z čeho ji máme, a jak ji můžeme opravit.

Beton

Většinou zjistíme, že máme na chalupě prkna a pod nimi nějaké lišty nebo menší fošny, a ty ještě na nějaké škváře. Když se nám to stane v patře, tak jsou prkna položená na menším roštu z latěk, a ty pak lečí na překladech stropu přízemí. A teď, co s tím? Pokud jsme v přízemí, a to nad kamennými sklepy či na nepodsklepenou částí, asi se rozhodneme pro láci i pro snadnou dosažitelnost, že to bude beton.

Jenže není beton jako beton, ale nemusíme mluvit jen o kvalitě, ale i použití. Betonem můžeme vylít celou podlahu, ale i jen ji vyrovnat. Můžeme použít beton klasický, ale i lehký beton.

Litý beton

Lití beton lze použít třeba v případě, že chceme mít v podlaze trubky vytápění. Pokud jde o dům či větší byt, určitě se vyplatí si objednat specializovanou firmu. Ta má prostředky nejen na práci samotnou, ale i měřící techniku (laser), takže budeme mít třeba správné sklony v koupelně, či připravené části podlahy na jinou úpravu, třeba na položení kamenné dlažby u krbu, nebo pod okny a podobně. Skutečně kvalitní firmy pak ženou beton do místností pomocí čerpadel. 

Na beton lze položit již jen lehké podlahy, třeba parkety, plovoucí podlahu, ale dnes jsou i vynikající lina s tepelnými vlastnostmi i povrchovou úpravou.

Parkety

Parkety jsou snad nejklasičtější úpravou podlahy, i když dnes již méně využívanou. Dřevo na ně je velmi kvalitní, elegantní a na zámcích se můžeme přesvědčit, že je velmi trvanlivé. Mohou se dodávat přírodním stavu, lakované i olejované. Na jejich položení se vyžaduje odborná firma. Pokud si je objednáme bez povrchové úpravy, budou se pak kytovat a brousit, lakovat, nebo chránit olejem. 

Nevýhodou parket je péče o ně. Měli bychom je chránit před kaménky a jiným smetím, ale se jejich povrch nepoškodil, ale také před poškrábáním nábytkem a podobně. I mýt se má podlaha opatrně jen s malým množstvím vody a bez silných čisticích prostředků. Pokud se rozhodujeme před konečnou úpravou lakem, či olejem, tak lak je náročnější na instalaci, ale chrání dřevo dlouhou dobu, než se mechanicky poškodí tak, že se musí zbrousit a znovu nalakovat. Olejová vrstva snáze podléhá znečištění a po zanesení se musí přebroušení, vyčistit a znovu napustit olejovou vrstvou, a to je podle potřeby a míry znečištění tak 1 až 2x do roka. Na druhou stranu lze takto opravit jen poškozenou část podlahy.

Lepené podlahy

Moderní vinylové podlahy lepené mají skoro ideální vlastnosti. Je to třeba jejich estetika, kdy mohou napodobit každý jiný materiál, od dřeva po mramory a textil, ale mohou mít i abstraktní vzory. Lepené vinylové podlahy se aplikujme do disperzního lepidla. Napevno lepená podlaha je spojovaná s podkladem pomocí konstrukčního lepidla, takže má dokonalý jednolitý vzhled, nedochází k teplotnímu roztahování, nehrozí nebezpečí vzniku spár na velkých plochách, jsou vynikající zvukovou izolací, snadno se ošetřují, jsou odolné proti průsaku vlhkosti a lze je bodově více zatížit. Nevýhodami snad je náročná, profesionální, příprava podkladu, nedá se rozebírat a hůř se vyměňují poškozené díly.

Další typy podlah

Na tak malém prostoru nelze popsat všechny možnosti, tak jen heslovitě. Podlahy s textilní podložkou patří do řady PVC podlah pro velké zatížení a opotřebovanost.

Masivní dřevěné podlah z exotických i domácích dřevin navazují na klasické podlahy, pojmem jsou již dlouho plovoucí podlahy ze dřeva a vinylu či laminátu, dýhované podlahy a mnohé další.