Tento všestranný ocet se může pochlubit poměrně širokými možnostmi použití a to nejen v potravinářském průmyslu, ale i v kosmetice, kde jej využijeme například v péči o vlasy či jako tonikum na pleť. Nechcete – li používat kupovaný, který by mohl obsahovat chemické přísady,můžete si jej vyrobit doma.
Potřeby na výrobu
- jablka
- třtinový cukr
- filtrovaná voda
- fáčovina nebo kávový filtr
- skleněná nádoba na nakládání
- gumička na uzavření
Postup:
Naplňte sklenici po okraj kousky jablek a zalijte vodou s cukrem, množství dle potřeby a velikosti sklenice (smíchání je v poměru 1 polévková lžíce cukru na jeden šálek vody), jablka musí být ponořená. Nádobu přikryjte fáčovinou či filtrem, upevněte gumičkou a uskladněte při pokojové teplotě, mimo dosah přímého slunečního světla. Nechte odpočinout asi tři – čtyři týdny. Během letních měsíců je fermentační proces rychlejší, v zimně probíhá pomaleji. Každý druhý den jemně třeste, případně doplňujte roztok. Hotový ocet sceďte do lahve a umístěte do lednice, jink bude nadále kvasit.
Tip: Při přípravě musí být vše, co používáte, naprosto čisté, aby se do octa nedostaly škodlivé bakterie.