Jak na křížaly

Křížaly vyrobené doma z vlastní úrody jablek mají několik efektů. Jednak je to jedna z možností, jak zpracovat nadúrodu, a jednak si na zimu připravíte zdravé a chutné mlsání k televizi, které je navíc zadarmo. Navíc jsou křížaly vhodné k obohacení snídaňových jídel jako jsou obilné kaše, jogurty nebo müsli. Je to i zdravé zpestření svačin pro děti do školy.

Jak křížaly vyrobit?

  • Čerstvá jablka zbavíme jadřince nejlépe odstraňovačem jádřinců, kterým vypíchneme střed jablka. Jablko postavte stopkou dolů, levou rukou jej přidržte a pravou nasaďte nástroj na střed „bubáku“. Pak jemně zatlačte při současném otáčení na obě strany. Nástroj jablkem projede a odstraní jádřinec ve formě trubičky.
  • Jablka pak nakrájíme na tenké plátky (měsíčky) nebo kroužky, a to o tloušťce 6-8 mm. Kdo nechce kousat ztvrdlou slupku, může jablka oloupat. Plátky pak sušíme buď na pečícím papíru na sluníčku. Pokud nastane podzimní sychravé počasí a sluníčko nemá již potřebnou intenzitu, můžeme křížaly sušit v troubě nebo v sušičce ovoce, nebo také na plechu, který umístíme na ústřední topení.
  • Chcete-li, aby jablka po rozkrojení nezhnědla, můžete plátky ihned po nakrájení namočit do lázně. Ideální je voda a kyselina citronová, případně šťáva z vymačkaného citronu.