Jak si vybrat tu pravou markýzu?

Markýza ochrání vaši terasu, pergolu nebo jiné posezení před slunečními paprsky a postará se vám o pohodlí. Je skvělým doplňkem, který pozvedne hodnotu vaší nemovitosti, kdo ji jednou vyzkouší, už se bez ní neobejde. Chcete si ji pořídit i vy, ale nevíte, jak vybrat tu pravou? Pak čtěte dál!

V létě se bez ní neobejdete

Když přijdou horké letní dny, je naším snem najít kousek stínu a užívat si pobyt venku. O stín je ale nouze, ne vždy je poblíž nějaký šikovný strom. V takovou chvíli saháme po slunečníku, který je sice fajn, ale zastíní jen malý kousek, nebo markýze. Ta je ve srovnání se slunečníkem mnohem lepší řešení. Zastíní větší prostor, navíc se podílí i na příjemné teplotě u vás doma. Instaluje se totiž na dům, slouží k zastínění pergoly, terasy nebo vstupních dveří.

Víte, že markýzy jsou oblíbeným řešením stínění, které slouží k ochraně před slunečními paprsky? Mívají lehkou konstrukci, na vrchu je látka, která je odolná vůči sluníčku a dostupná v mnoha designech. Každý si tak může vybrat markýzu dle svých představ a potřeb.

Jaké jsou přednosti markýzy?

Markýza je stylový doplněk každého bytu nebo domu, slouží k ochraně před slunečním zářením a zvyšují jak dojem z vašeho bydlení, tak jeho cenu. Mezi jejich další přednosti patří:

  • Snadné ovládání, díky elektromotoru zvládnete markýzu vytáhnout i zatáhnout třeba stiskem jednoho tlačítka.
  • Instalovat se dají na rodinné domy, byty, zahrádky i komerční budovy.
  • Před sluníčkem ochrání pergolu nebo terasu, částečně i interiér.
  • Snižují teplotu uvnitř vašeho domova, tím šetří náklady, které byste jinak vynaložili na klimatizaci.

Jakou markýzu si můžete pořídit?

Když přijde na samotný výběr stínění v podobě markýzy, měli byste si uvědomit, že markýzy se liší konstrukcí, použitím a ovládáním. Proto se zaměřte na tyto parametry a vyberte si tu pravou.

  • Podle konstrukce se rozhodněte mezi výsuvnou markýzou, která se dle potřeby dá vysunout a zase zasunout, a sklopnou markýzou.
  • Kam markýzu vybíráte? Na terasu, pergolu nebo balkon?
  • Jaké by markýza měla mít rozměry? Jen díky dobře vybraným rozměrům vám markýza zajistí optimální a efektivní ochranu před sluníčkem. Víte, že si markýzu můžete nechat vyrobit na míru?
  • Jaké preferujete ovládání markýzy? Manuální ovládání je tradiční a jednoduché řešení, s dobou už ale tolik nejde. Moderní je elektrické ovládání, díky kterému můžete markýzu ovládat pomocí nástěnného či dálkového ovládání, případně ji napojit na systém chytré domácnosti.
  • Jaký design látky preferujete?